AOD nin Gururlu Geçmişi

Derneğimizin Tarihçesi ve Bugünü

Anadolu Ornitoloji Derneği 1996 yılında Zuhal Daştan, Ahmet Aydoğan ve şerafettin Ege önderliğinde, Türkiye’ye ırk kanaryacılığını ve COM Standartlarını getirmek, yaymak amacıyla az sayıdaki kanarya severle kurulmuştur. Ülkemizin her köşesinde yaşayan kuş severlere ve kuşlara hizmeti amaçlayan derneğimizin adı, Türkiye Ornitoloji Derneği olarak konulması istenilmiş, ancak bunun Bakanlar Kurulu kararı ile olacağı öğrenilince ANADOLU ORNİTOLOJİ DERNE’ ği olarak belirlenmiştir. Ancak derneğimizde, Türkiye’nin pek çok farklı bölgesindeki kanarya sever derneklerinden üye olan arkadaşlarımız da bulunmakta ve kuruluşumuzdan bu yana dernek üyelikleri devam etmektedir.

Ornitoloji, zoolojinin bir dalı olarak, yaşayan kuşların şekil ve yapılarını, seslerini, renklerini, tüy yapılarını, uçuşlarını, göçlerini, yaşama ve beslenme şekillerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Derneğimizin kuruluş amaçları:

COM Standartlarını ve ırk kanaryacılığını ülke geneline yaymak, üretilen kanaryaları Dünya yarışmalarına götürmek, ( Bu görevimiz TKKKF kurulduktan sonra federasyona devredilmiştir. )

Ülkemizde evcil kuşların bakımlarını, beslenmelerini, üremelerini,

Hastalıktan korunmalarını, tedavilerini ilgilenenlere öğretmek, bu konuda bilgi sahibi kişilerin bilgilerinden istifade etmek,

Gençlere, gelecek kuşaklara bilgilerini aktarmalarını sağlamak,

Üretilen tüm kuşların güzellik ve ötüm yarışlarında rekabet etmelerini sağlayacak yarışmalar düzenlemek,

Bu kuşların dünya yarışlarına katılmalarını organize ederek ülkemizin bayrağını bu alanda da dünyada dalgalandırmaktır.( Bu görevimiz TKKKF kurulduktan sonra federasyona devredilmiştir. )

Derneğimiz 1998 yılında ıstanbul-Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılan ıstanbul Kanarya Irk ve Güzellik Yarışması’na ev sahipliği yapmıştır. Bunun dışında dernek başkanımız Zuhal Daştan, birçok yarışmada kanarya yetiştiriciliğinin gelişmesi ve devam etmesi için Pak Piliç firmasıyla sponsor olmuştur. Bugüne kadar dernek lokalinde mezatlar yapılarak çok sayıda kanarya severin ve yetiştiricinin birbirilerini tanımalarına ve bir araya gelmelerine de imkân sağlanmıştır. Ayrıca dünya yarışmaları CD’leri getirtilerek üyelerin ve tüm kanarya sevenlerin görsel alanda eğitim almaları sağlanmıştır.

Derneğimizin kuruluş amacı, uluslararası yarışmalarda ülkemizdeki kanaryaları Avrupa’ya götürmek, oradaki yenilikleri yetiştiricilerimize getirip bilgilendirmekti. Her zamanki gibi Zuhal Daştan önderliğindeki Anadolu Ornitoloji Derneği, 11–12 Ekim 1997 tarihinde ıstanbul Merter Güneş Otel’deki seminerde yetmiş beş katılımcıyla birlikte Hollandalı O.M.J. Genel sekreteri Mr. Maandag’ın (2006 yılı sonlarına kadar COM’un Başkanlığını yapmıştır.) katılımıyla ırk kanaryacılığında milat gerçekleşmiştir. Yapılan çalışmaların başarısının ve derneğimizin kuruluş amacındaki hedeflere ulaşıldığının en iyi ispatı, Dünya yarışmalarındaki alınan sonuçlarda görülmüştür.

Türkiye’de bir ilk, Başkanımız Sayın Zuhal DAşTAN tarafından yaşanılmıştır.

ALTIN TABLO

1998 – Norwich tekli dalda Dünya Birinciliği (Zuhal Daştan)
1999 – Norwich tekli dalda Dünya ıkinciliği (Zuhal Daştan)
2001 – Norwich tekli dalda Dünya Üçüncülüğü (Oğuz Ertop) (Aynı zamanda Kocaeli Ornitoloji Derneği’ne de üyedir.)

Daha sonra ülkemizde çeşitli dernek üyesi kanarya sever arkadaşlarımızın Dünya dereceleri aldıkları görülmüştür. Alınan bu derecelerle Türk Irk Kanaryacılığı adına iftihar ediyor, hedeflere ulaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Derneğimizin 2004 yılına kadar bir lokali olmamıştır. Ancak 2004’te Pak Piliç tesisleri içerisinde birçok derneğin rüyalarını süsleyebilecek güzellikteki bir lokal, Zuhal Bey’in önderliğinde ve az sayıdaki kanarya gönüllüsü dernek üyesi arkadaşımızın, maddi manevi katkıları ile açılabilmiş; varlığını ancak Mayıs 2006 tarihine kadar sürdürebilmiştir. Anadolu’daki üyelerimizi saymazsak birkaç gönüllü üyemizin çabalarına rağmen (ısrarcı olmanın bir manası olmadığına göre), lokalin kapatılıp derneğimizin yine geçmiş senelerde olduğu gibi zaman zaman toplanıp yapıcı kararlar alması öngörülmüştür.

Üyelerimize faydalı olabilmek, birbirimizle devamlı haberleşebilmek, kanarya severlere faydalı olabilmek, bilgi ve tecrübe paylaşımlarını sağlayabilmek için web sitemizi hizmete sokmuş bulunuyoruz. Bu sitede bilmediklerinizi öğrenebilir, yarışmalarda yüksek başarı elde etmiş üyelerimizle iletişime geçebilirsiniz. Federasyonumuz (TKKKF) da bizim gibi kapatılan lokalin adresini paylaşmaktadır ve bir lokali yoktur.

Başkanımız Zuhal Daştan’ın da belirttiği gibi bizler istediğimiz zaman bireysel olarak ya da ailelerimizle bir araya gelerek yemekli toplantılar yapabiliriz; bunun için lokale ihtiyacımız yoktur. Ayrıca yıl içindeki değerlendirme toplantılarını ve iki yılda bir gerçekleşecek olan genel kurul toplantılarını da Pak Piliç Tesisleri’nde yapabileceğimiz belirtilmiştir.

Derneğimiz uluslararası misyonunu yüzünün akıyla tamamlamış ve görevini Türkiye Kafes Kuşları Federasyonuna gönül rahatlığı ile devretmiştir. Ulusal görevini de az sayıdaki üyeleriyle başarıyla temsil etmektedir.